در گزارش جدیدی که در مجله علوم لبنیات (Journal of Dairy Science) منتشر شده است، دانشمندان دانشگاه میشیگان برای بررسی خواص ضد ویروسی پروتئین شیر گاو در برابر انواع SARS-CoV-2، با یکدیگر همکاری کردهاند.
پروتئین مورد بحث لاکتوفرین است که در شیر اکثر پستانداران یافت میشود. لاکتوفرین گاو، از شیر گاو، دارای ویژگیهای زیست فعال در برابر بسیاری از میکروبها، ویروسها و سایر پاتوژنها است و مشخص شده است که تحت شرایط آزمایشی با مسدود کردن توانایی ویروس برای ورود به سلولهای هدف، و همچنین حمایت از مکانیسمهای دفاعی ضد ویروسی سلولها، عفونت SARS-CoV-2 را مهار میکند.
جاناتان سکستون، محقق ارشد گروه پزشکی از دانشگاه میشیگان، میگوید: «لاکتوفرین گاوی در آزمایشهای بالینی انسانی فعالیت ضد ویروسی نشان داده است». به عنوان مثال، نشان داده شده است که لاکتوفرین گاوی خوراکی باعث بهبود شدت عفونتهای ویروسی، از جمله روتاویروس و نوروویروس میشود. با توجه به اثربخشی و ایمنی گسترده ضد ویروسی، حداقل عوارض جانبی و در دسترس بودن تجاری لاکتوفرین گاوی، چندین مقاله مروری استفاده از آن را به عنوان یک درمان پیشگیرانه یا پس از مواجهه برای عفونت SARS-CoV-2 پیشنهاد کردهاند.
با هدف بهبود ارتباط بالینی، تیم تحقیقاتی لاکتوفرین گاوی را در برابر برخی از رایجترین گونههای SARS-CoV-2 در سراسر جهان، از جمله نوع WA1، مسئول شیوع کووید در ایالات متحده در سال 2020، B.1.1.7، B.1.351، و واریانتهای P.1 و نوع دلتا آزمایش کردند. هر یک از این گونهها شامل تغییراتی در پروتئین اسپایک SARS-Cov-2 میشود که کارایی واکسنهای تازه تولید شده را کاهش میدهد.
هدف این تیم از این مطالعه گسترده مشاهده اثربخشی لاکتوفرین گاوی در برابرSARS-CoV-2 در شرایط in vitro (شرایط آزمایشگاهی)، و همچنین غربالگری محصولات لبنی موجود بصورت تجاری برای فعالیتهای ضد ویروسی، بوده است. در نهایت، آنها بررسی کردند که آیا دکستروز و سوربیتول، که معمولاً در ساخت قرصهای خوراکی استفاده میشوند، با توانایی لاکتوفرین گاوی برای مهار SARS-CoV-2 تداخل دارند یا خیر.
محققان دریافتند که لاکتوفرین گاوی در برابر همه سویههایی که در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفتهاند، مؤثر است و انتظار دارند که در برابر سایر سویههایی که ممکن است در آینده ظهور یابند نیز اثربخش باشد. به نظر میرسد که سایر اجزای موجود در شیر دارای خواص ضد ویروسی نیستند و اثربخشی این اجزا کاملاً به لاکتوفرین گاوی وابسته است. علاوه بر این، این تیم دریافت که دکستروز و سوربیتول اثربخشی لاکتوفرین گاوی را در برابر SARS-CoV-2 کاهش ندادند (که نشاندهنده امکان تولید قرص ضد کووید است).
یکی از مزایای کلیدی اثر ضد ویروسی گسترده لاکتوفرین، پتانسیل آن برای پیشگیری یا درمان بیماریهای نوظهور است. سکستون تأکید میکند: «این امر به ویژه زمانی مهم است که گزینههای درمانی محدودی وجود داشته باشد، یا زمانی که گزینههای درمانی برای استفاده گسترده بسیار پرهزینه هستند. وجود یک داروی خوراکی در دسترس که سویههای در حال ظهور را پوشش میدهد، برای درمان SARS-CoV-2 در مناطقی که واکسیناسیون گسترده ندارند یا در صورت فرار سویههای جدید از واکسن، ایدهآل خواهد بود.
اگرچه مطالعات بیشتری برای درک کامل پتانسیل ضد ویروسی لاکتوفرین گاوی در محیط بالینی مورد نیاز است، این مطالعه آزمایشگاهی نویدبخش تاکتیک دیگری در جهت مبارزه با همهگیری جهانی کووید-19 است.
منبع:
https://www.dairyindustries.com/news/39706/fighting-covid-19-with-milk/