کریپتوسپوریدیا یکی از رایجترین پاتوژنهای ایجاد کننده اسهال در گوسالههای از شیر گرفته شده است. میزان شیوع اسهال از طریق این انگل از ویروس کرونا، سالمونلا و E. coli بیشتر است.
یکی از دلایلی که موجب کاهش بیماریزایی ویروس کرونا، سالمونلا و E. coli شده، واکسینه کردن مادر است، با این کار آنتیژنها به صورت غیر فعال از طریق آغوز به گوساله منتقل میشوند. اما کریپتوسپوریدیوم یک انگل است، یعنی هیچ واکسنی نمیتواند مادر و گوساله را به طور کامل ایمن کند.
گوسالههایی که بدون محافظت رها میشوند، در ٣ هفته اول زندگی بسیار مستعد ابتلا به عفونت کریپتوسپوریدیوم هستند. اسهال ناشی از کریپتو معمولاً آبکی، سبز یا زرد رنگ و بدبو هستند و میتوانند به مدت ١ تا ۲ هفته ادامه داشته باشند. این بیماری بدن گوساله را به شدت کم آب کرده و آن را از تغذیه حیاتی محروم میکند.
ارگانیسمهای کریپتوسپوریدی به دیواره روده گوساله متصل میشوند و یک واکنش التهابی ایجاد میکنند و به میکروویلهای روده آسیب میرسانند و در جذب مواد مغذی اختلال ایجاد میکنند. این میتواند باعث افزایش اسیدیته سیستمیک حاد در گوساله شود و در بلندمدت باعث ایجاد اختلال در عملکرد گوارشی گوساله خواهد شد. گوسالههایی که در سه هفته اول زندگی به کریپتواسپوریدیوز شدید مبتلا بودند، در ۶ ماه اول عمر، در مقایسه وزنی با گوسالههای سالم حدود ٣٥ کیلو کمتر بودند.
از آنجا که کریپتواسپوریدیا یک انگل است و نه باکتری، درمان بالینی با آنتیبیوتیک برای بهبود گوساله بیتأثیر است. تنها راه درمان برای گوسالههای مبتلا به این انگل، استفاده از الکترولیت خوراکی با کیفیت است. این الکترولیتها علاوه بر جایگزینی آب حیاتی بدن، به دلیل داشتن مواد بافر، اسیدیته اضافی خون ناشی از تخمیر نادرست در رودهها را کاهش میدهند. تغذیه الکترولیت همواره باید بین وعدههای غذایی گوساله قرار گیرد و نباید جایگزین آنها شود. چون گوساله مبتلا به شدت به انرژی و مواد مغذی نیاز دارد و هیچ چیزی نمیتواند جایگزین تغذیه با شیر شود.
منبع:
https://www.dairyherd.com/news/education/3-offense-tools-control-crypto-calves