مطالعه جدیدی که در مجله Nutritional Neuroscience منتشر شده است، نشان میدهد که مصرف لبنیات تخمیری حضور برخی از میکروبیوتای روده را افزایش داده و حافظه ارتباطی (حافظه مورد نیاز برای به خاطر سپردن ارتباطات دلخواه بین اشیا یا رویدادها) را در بزرگسالان سالم بهبود میبخشد.
با تکیه بر رابطه شناخته شده بین میکروبیوم روده و عملکرد مغز، محققان دانشگاه ایلینویز تصمیم گرفتند تا به بررسی تأثیرات یک درمان چهار هفتهای بر اختلالات خلقی، استرس و عملکرد حافظه در بزرگسالان سالم بپردازند.
فرضیه اولیه مطرح شده این بود که مصرف نوشیدنی لبنی تخمیری حاوی پروبیوتیک با تغییر میکروبیوتای روده، غلظت کورتیزول و علائم افسردگی را کاهش داده و حافظه ارتباطی وابسته به هیپوکامپ را بهبود میبخشد. در حالی که تحقیقات پیشین درک درستی از ارتباط میان محور روده-مغزاز طریق هیپوکامپ را ارائه میدهند، محققان به کمبود مطالعات در مورد چگونگی تاثیر مصرف پروبیوتیک بر سلامت شناختی و روانی در یک جمعیت سالم اشاره کردهاند.
جزئیات مطالعه
۲۶ شرکت کننده ۴۵-۲۵ سال، سالم و بدون مشکلات گوارشی و بیماری روانی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول موظف به مصرف روزانه هشت اونس نوشیدنی لبنی تخمیری با کالچر کفیر فعال حاوی ۱۲ گونه پروبیوتیک بودند، درحالی که گروه دوم هشت اونس شیر کم چرب ۱٪ بدون لاکتوز به عنوان شاهد مصرف کردند. پس از یک دوره حداقل دو هفتهای، گروهها نوشیدنیها را با آزمایش قبل و بعد از هر دوره تغییر دادند.
محققان حافظه ارتباطی وابسته به هیپوکامپ را از طریق بازسازی فضایی ارزیابی کردند. شرکتکنندگان با استفاده از مقیاس استرس اضطراب افسردگی-۴۲ (DASS-42) حالات خلقی منفی خود را گزارش کردند، در حالی که نمونههای ادرار برای حضور کورتیزول (UFC)، به عنوان نشانگر زیستی استرس آنالیز شدند. همچنین، ترکیب میکروبیوتای مدفوع با استفاده از 16S rRNA مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج نشان داد مصرف نوشیدنی تخمیری هیچ ارتباطی با میکروبیوتا و یا اثر بر خلق و خوی منفی ندارد
علیرغم افزایش ۲۳۵٪ پروبیوتیک لاکتوباسیلوس و بهبود حافظه ارتباطی، تیم تحقیقاتی هیچ ارتباطی بین این دو مشاهده نکردند. علاوه بر این، کارآزمایی انجام شده اثرات مورد انتظار بر استرس، افسردگی و اضطراب (معیار پیامد اولیه مطالعه) را نشان نداد.
به طور کلی نتایج مطالعه یافتههای جدیدی از بهبود عملکرد حافظه ارتباطی را پس از مصرف نوشیدنی تخمیری حاوی پروبیوتیک نشان داد. با این حال، مصرف نوشیدنی تخمیری هیچ اثر قابل توجهی بر استرس، افسردگی و اضطراب گزارش شده توسط خود شرکتکنندگان و همچنین غلظت UFC نداشت.
علاوه بر این، ارتباطی میان تغییرات لاکتوباسیلوس و تغییرات در نتایج مورد انتظار وجود نداشت. بنابراین، در حالی که مصرف نوشیدنیهای لبنی تخمیری به عملکرد حافظه ارتباطی کمک میکند، این مزایا ارتباطی با تغییرات در میکروبیوتای روده ندارد.
به گفته محققان، مطالعه جامعتری بر روی جامعه آمار بزرگتر و ارزیابی دقیق از طریق بیومارکرهای زیستی مرتبط با استرس، سلامت دستگاه گوارش و عملکرد هیپوکامپ مورد نیاز است.
منبع: