تحقیقات جدید در بین بزرگترین مصرفکنندگان محصولات لبنی در جهان نشان میدهد که خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی در افرادی که چربی لبنی بیشتری دریافت میکنند در مقایسه با افرادی که میزان مصرف کمتری از این چربی دارند، کمتر بوده است.
سوئد یکی از کشورهایی است که سهم عمدهای در مصرف لبنیات دارد. مطالعاتی انجام شده در سوئد، نشاندهنده عدم ارتباط مصرف بیشتر چربی لبنی با افزایش خطر مرگ بوده است.
دکتر کتی تریو نویسنده ارشد موسسه بهداشت جهانی جورج در این رابطه افزوده است: “شواهد بسیار زیادی نشان میدهد که تاثیر فرآوردههای لبنی بر سلامت فرد به نوع آن فرآوردهی لبنی بستگی دارد و نه به محتوای چربی آن. مطالعات ما نشان میدهد که کاهش چربی لبنیات یا اجتناب از مصرف لبنیات ممکن است بهترین انتخاب برای سلامت قلب نباشد. با این حال، دیگر چربیها مانند چربیهای موجود در غذاهای دریایی، آجیل و روغنهای گیاهی میتوانند مزایای سلامتی بیشتری نسبت به چربیهای لبنی داشته باشند. باید این نکته را در نظر داشته داشت که غذاهای لبنی میتوانند سرشار از چربی اشباع شده باشند و علاوه بر آن دارای بسیاری از مواد مغذی دیگری نیز هستند که میتواند بخشی از رژیم غذایی سالم باشد.”
محققان نتایج این مطالعه را در بیش از 4000 بزرگسال سوئدی با 17 مطالعه مشابه در کشورهای دیگر ترکیب کردند و جامعترین شواهد را در رابطه با میزان مصرف چربی لبنی، خطر بیماریهای قلبی عروقی و مرگ به دست آوردند.
دکتر متی مارکلوند از موسسه سلامت جهانی جورج، دانشکده سلامت عمومی جان هاپکینز بلومبرگ و دانشگاه اوپسالا گفت: “بسیاری از مطالعات متکی بر این بوده است که افراد مقدار و انواع فرآوردههای لبنی مورد مصرف خود را ثبت کنند، که با توجه به اینکه لبنیات معمولا در انواع غذاها استفاده میشود، کاری بسیار مشکل است. در عوض، ما برخی از اسیدهای چرب یا عناصر سازنده چربی که در غذاهای لبنی یافت میشود را در سطح خون اندازهگیری کردیم. کسانی که دارای بالاترین سطح از این اسیدهای چرب هستند در واقع کمترین خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را دارند. این روابط بسیار جالب هستند، اما برای درک بهتر تاثیر کامل چربیهای لبنی و غذاهای لبنی به مطالعات بیشتری نیاز داریم.”
همکاری بینالمللی میان محققان سوئدی، ایالت متحده و استرالیا انجام به این صورت انجام شده است که میزان مصرف چربی لبنی را در 4150 فرد 60 ساله سوئدی با اندازهگیری یک اسید چرب خاص (که عمدتا در غذاهای لبنی یافت میشود) را در سطح خون ارزیابی کردند. این افراد به طور متوسط 16 سال تحت نظر قرار گرفته شدند تا از نظر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر بیماریهای مربوط به خون بررسی شوند. طبق نتایج این شاخص میتواند برای نشان دادن میزان مصرف چربی لبنی استفاده شود.
پس از بررسیهای آماری سایر عوامل موثر در بیماریهای قلبی و عروقی از جمله سن، درآمد، شیوه زندگی، عادات غذایی و سایر بیماریها، خطر بیماری قلبی و عروقی برای کسانی که دارای سطح بالای اسید چرب هستند (منعکس کننده مصرف زیاد چربیهای لبنی)، کمترین میزان را داشت.
منبع: