شیر حاوی انواع مواد مغذی است که میتواند استرس را کاهش داده و خواب را بهبود بخشد.
با تغییر شرایط و سبک زندگی، استرس زیادی در زندگی مدرن فراگیر شده است. طبق آمار در جامعه آمریکا، استرس 20% بیشتر از میانگین جهانی است به گونهای که آمریکاییها یکی از پر استرسترین افراد در دنیا هستند. با توجه به نظرسنجی که در سال 2019 انجام شد، از هر ده نفر، کیفیت خواب بیش از چهار نفر در پنج سال گذشته کاهش یافته، و 62% از افراد بزرگسال خواب خوبی نداشتهاند.
فواید خوابآور شیر
شیر گرم سرشار از موادمغذی بوده و قرنهاست برای کمک به بهبود خواب استفاده میشود. از جمله مواد موثر موجود در آن میتوان به لاکتوز، فسفولیپیدها، ملاتونین، پپتیدهای زیست فعال، تریپتوفان، روی، منیزیم، و ویتامینهای D و B اشاره کرد. جالب است بدانید شیر گاوی که در هنگام شب دوشیده میشود از مقادیر بیشتری ملاتونین و تریپتوفان بهرهمند است.
تریپتوفان پیشساز غیرمستقیم سروتونین، و سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که برای تولید ملاتونین استفاده میشود، هورمونی که در تنظیم ریتم شبانهروزی و خواب نقش دارد. شیر منبع غنی ویتامین B است، و ویتامین B6 به افزایش سطح سروتونین کمک میکند.
در آزمایشی مشخص شد، افرادی که به مدت 12 هفته با دوز بالای ب-کمپلکس تحت درمان قرار گرفتند، پس از این مدت میزان استرس و افسردگی در آنها تا حد زیادی کاهش یافت. ویتامین D به سنتز و حفظ سروتونین کمک میکند.کربوهیدراتها و قندهای شیر نیز بر میزان سروتونین مغز تاثیر بسزایی دارند.
فواید شیر در کاهش استرس
سلامت روده با سطح کورتیزول، هورمون استرس، در بدن مرتبط است. لیزین و آرژنین دو اسیدآمینه موجود در شیر و ماست هستند که به کاهش سطح کورتیزول و کاهش اضطراب کمک میکنند. علاوه بر این، باکتریهای پروبیوتیک موجود در ماست با تاثیر بر روی قسمتی از مغز که مربوط به احساسات هستند، به کاهش استرس کمک میکنند. آلفاکازوزپین نیز یک پپتید زیست فعال موجود در شیر است که با نام تجاری لاکتیوم در بازار شناخته میشود، و نشان داده شده است که باعث کاهش فشار خون و سطح کورتیزول میشود.
عامل موثر دیگر در کاهش سطح استرس و حفظ سلامت مغز، فسفولیپیدهای شیر است. در یک کارآزمایی بالینی تصادفیسازی شده تاثیر غنیسازی با پودر غشای گلبولهای چربی شیر (MFGM) بر روی افراد بزرگسال سالم با سطح استرس متوسط مورد بررسی انجام گرفت. نتایج نشان داد مصرف روزانه فسفولیپیدهای Nutiani به مدت دوازده هفته، منجر به کاهش میزان استرس نسبت به گروه دارونما میشود.
همانطور که میدانیم حدود 20% از پروتئینهای شیر مربوط به پروتئینهای آبپنیر است. جهت بررسی تاثیر پروتئین آبپنیر به دست آمده از شیر گاو، افراد بزرگسالی که با مشکلات خواب مواجه بودند اما سالم به نظر میآمدند، با محصول لبنی که بر پایه گالاکتوالیگوساکارید و پروتئین آبپنیر بود، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد در گروهی از افراد مورد تحقیق، کورتیزول بزاق کاهش و منجر به تحریک بیفیدوباکتریوم شد، و در نهایت میزان استرس کاهش و کیفیت خواب را بهبود بخشید. بعلاوه، یکی دیگر از پروتئینهای مهم در آبپنیر، آلفالاکتالبومین است که با افزایش در دسترس بودن تریپتوفان پلاسما، خواب شب و هوشیاری صبحگاهی را بهبود میبخشد.
به طور کلی شیر در هر دو حالت سرد و گرم، مواد مغذی مفید و یکسانی دارد، اما با انجام این تحقیقات میتوان گفت نوشیدن شیر گرم حاوی وانیل و کمی شیرینکننده شکلاتی، در رفع اختلالات خواب بسیار مفید خواهد بود.
منبع: