اکثر متخصصان شیرهای کمچرب را نسبت به شیر کامل توصیه میکنند.
در ۴۰ سال گذشته مصرف شیر در بین کودکان روند کاهشی داشته است. در حال حاضر، با توجه به دستورالعملهای رژیم غذایی آمریکا مربوط به سالهای ۲۰۲۵-۲۰۲۰، ۴۱٪ از کودکان و نوجوانان ایالات متحده دارای اضافه وزن یا چاقی هستند.
اطلاعات مربوط به NHANES ایالات متحده در سال ۲۰۱۸-۲۰۱۷ نشان میدهد که پسران ۱۹-۲ ساله، حدود دو فنجان لبنیات در روز مصرف میکنند که به طور قابل توجهی کمتر از معادل توصیه شده ۳-۵/۲ فنجان (باتوجه به سن) است. این میزان مصرف در دختران ۱۱-۲ سال کمتر از دو فنجان است و برای دختران نوجوان به ۳/۱ لیوان کاهش مییابد. مصرف پایین لبنیات میتواند بر سلامت وزن و همچنین سلامت استخوان و تامین مواد مغذی تأثیر بگذارد.
شیر کامل و وزن ایدهآل
شواهد نشان میدهد که مصرف شیر، به خصوص شیر پرچرب، با چاقی ارتباطی ندارد. با این وجود، بسیاری از متخصصان همچنان شیر کمچرب و بدون چربی را برای کودکان توصیه میکنند.
در بررسی که در سال ۲۰۲۲ انجام شد و در مجله آمریکایی تغذیه بالینی تحت عنوان “ارتباط مصرف شیر گاو در اوایل دوران کودکی با چاقی و خطر قلبی متابولیک در اوایل نوجوانی” به چاپ رسید، نشان داده شد که مصرف شیر گاو پرچرب در اوایل کودکی با افزایش چاقی مرتبط نیست.
در مطالعه دیگری که در سال ۲۰۲۱ در مجله بینالمللی مربوط چاقی تحت عنوان “چربی شیر گاو و چاقی کودک” انجام شد؛ به این نتیجه رسیدند که دستورالعملهای کاهش چربی در مقابل شیر کامل گاو در دوران کودکی ممکن است در پیشگیری از اضافه وزن یا چاقی موثر نباشد. شواهدی نیز وجود دارد که کودکانی که شیر کمچرب (۲٪-۱/۰) مصرف میکردند در مقایسه با کودکانی که شیر کامل مصرف میکردند، ۱۶٪ کمتر احتمال اضافه وزن داشتند.
محتوای قند
برخلاف محتوای چربی، میزان قند شیر نیز ممکن است تأثیر قابل توجهی بر وزن داشته باشد. مقالهای در سال ۲۰۲۲ از Nutrients، با عنوان”رابطه بین شیر مایع، آب، و آب میوه ۱۰۰٪ و پیامدهای سلامتی در میان کودکان و نوجوانان”، نشان داد که “مصرف شیر با قد ارتباط مستقیم، و با چاقی و ضخامت چربیهای شکمی ارتباط منفی دارد”. این مطالعه همچنین ارتباط مستقیم بین مصرف شیر و استحکام استخوان را نشان داد. با این حال، زمانی که شیرخوارانی که شیر طعمدار مصرف کردند به نمونه مورد مطالعه اضافه شدند، چه در BMI و چه در مورد دور کمر، در میان آنها بهطور قابلتوجهی بیشتر از افرادی بود که شیر مصرف نمیکردند، که نشاندهنده رابطه نامطلوب بین شیر طعمدار و BMI است.
بسیاری از شیرهای طعمدار حاوی ۱۲ گرم شکر اضافه شده هستند و پیشنهاد میشود که برای کودکان ۲ سال و بالاتر، قندهای اضافه شده به کمتر از ۱۰٪ کالری در روز محدود شود.
در یک بررسی دیگری USDA که در سال ۲۰۲۰ تحت عنوان “مصرف نوشیدنی و رشد، سایز، ترکیب بدن، و خطر اضافه وزن و چاقی” به چاپ رسید، محققان به این نتیجه رسیدند که “شواهد کافی برای نتیجهگیری در مورد رابطه بین نوع شیر (محتوای چربی شیر و طعم) و چاقی در کودکان وجود ندارد”.
تامین کافی مواد مغذی
از آنجایی که برخی از افراد به جایگزینهای شیر گیاهی روی آوردهاند، ممکن است به فرزندان خود نیز این شیر را توصیه کنند. با این حال، شیرهای گیاهی یا غیرلبنی به عنوان جایگزین کامل برای شیر معمولی توصیه نمیشود.
شواهد نشان میدهد که به استثنای شیر سویای غنی شده، بسیاری از شیرهای جایگزین گیاهی یا غیرلبنی فاقد مواد مغذی اصلی موجود در شیر گاو هستند. به گفته HealthyDrinksHealthyKids.org، حتی زمانی که به این شیرها مواد مغذی اضافی افزوده شده است، بدن ما ممکن است آن مواد مغذی را به خوبی از شیر معمولی جذب نکند.
کلسیم، پتاسیم و ویتامین D از ترکیبات مهم رژیم غذایی سلامت عموم، برای کل جمعیت ایالات متحده محسوب میشوند. در حالی که این مقادیر ممکن است کمی متفاوت باشد، بیشتر محصولات لبنی، منبع خوبی از پتاسیم و منبع عالی کلسیم و ویتامین D هستند. کاهش مصرف شیر ممکن است فضایی را برای نوشیدنیهای قندی شیرین و پرکالری که فاقد مواد مغذی ضروری برای کودکان هستند ایجاد کند.
در کنفرانس IFT FIRST 2022 بر اهمیت مصرف لبنیات برای کودکان در کشورهای دیگر تاکید شد. میچ کانتر، مدیر ارشد علمی پلتفرم جهانی لبنیات مستقر در روزمونت، در ارائه خود در مورد “دنیای بدون دام” اظهار داشت که “در کشورهایی مانند هند که بیش از ۶۰٪ مردم از نوعی سوءتغذیه پروتئین-انرژی رنج میبرند، سوءتغذیه و نبود رشد کافی امری شایع است. بنابراین، برای کشورهای با درآمد کم و متوسط در جهان در حال توسعه، کیفیت پروتئین بسیار مهم است.
در نتیجه، برای بسیاری از کودکان جهان، هر نوعی از لبنیات به حفظ وزن ایدهآل آنها کمک میکند.
منبع:
https://www.dairyfoods.com/articles/95871-milk-consumption-supports-healthy-weight-in-children