دانشمندان طی یک مطالعه جدید بر روی تاثیر پروبیوتیکها بر روی کودکان مبتلا به سندروم تورت (تیک) دریافتند که پروبیوتیکها ممکن است در کاهش علائم ADHD (اختلال نقص توجه و بیش فعالی) نقش داشته باشند.
سندرم تورت (تیک) ناشی از تعامل پیچیده بین عوامل اجتماعی-محیطی، ناهنجاریهای ژنتیکی متعدد و اختلالات انتقالدهنده عصبی است. افراد مبتلا به این سندرم 85% بیشتر در معرض بیماریهای روانی مانند ADHD و OCD در طول زندگی خود میباشند و به دنبال آن در معرض اختلالات خلقی، اضطرابی و اختلالات رفتاری مخرب نیز قرار دارند.
از آنجایی که انتقالدهندههای عصبی نقش مهمی در این سندرم ایفا میکنند و پروبیوتیکها نیز میتوانند مغز و رفتار میزبان را از طریق محور مغز-روده (GBA) تغییر دهند، مطالعاتی در مورد بررسی اثرات پروبیوتیکها و بیماریهای عصبی و روانی کودکان انجام شده است. البته سهم میکروبیوتای روده در بیماریهای عصبی یا روانی پیچیده است و عوامل زیادی در بروز آن نقش دارد.
پروبیوتیک PS128 (لاکتوباسیلوس پلانتاروم) در مطالعات حیوانی نشان داده است که یک سویه سایکوبیوتیک است که سطح انتقالدهندههای عصبی را در مغز تنظیم میکند و همینطور غلظت دوپامین، سرتونین و متابولیتهای آن ها را در جسم مخطط (مداری عصبی برای کنترل حرکات ارادی) افزایش میدهد. علاوه بر این، در یک کارآزمایی تصادفی و کنترل شدهای که اثرات PS128 را بر کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم (ASD) بررسی کردند، معلمان این شرکتکنندگان دریافتند که شدت تیک در این کودکان کاهش داشته است. یک مطالعه دیگر نیز روی کودکان ASD بهبود قابل توجهی را پس از درمان با PS128 نشان داد.
بنابراین، کارآزمایی تصادفی در بیمارستان ملی کودکان دانشگاه تایوان در بین 58 شرکتکننده بین 5 تا 18 سال و با تشخیص سندرم تورت (تیک)، برای آزمایش این فرضیه که PS128 ممکن است منجر به بهبود برخی علائم در کودکان مبتلا به سندرم تیک شود، انجام شد. این شرکت کنندگان اجازه داشتند بدون تغییر در داروی مصرفی و دوز آن، داروهای معمولی تیک یا ADHD خود را ادامه دهند و از آنها خواسته شد تا در طول دوره دو ماهه از مصرف محصولات پروبیوتیک خودداری کنند.
شواهد در طی یافتهها نشان داد که علائم ADHD ممکن است به دلیل کاهش دو انتقالدهنده عصبی نوراپی نفرین و سروتونین ایجاد شود. چرا که در موشهای “آکسنیک (Axenic or Germ-free)”، PS128 سطح دوپامین و سرتونین را افزایش داده و میتوان گفت که افزایش دوپامین مغز ممکن است بهبود علائم ADHD را توجیه کند.
محققان طبق بررسیهای انجام شده در طی دو ماه، به این نتیجه دست یافتند که پروبیوتیک PS128 بر شدت تیک کودکان تاثیر نمیگذارد اما علائم ADHD را بهبود میبخشد. البته باید این نکته را نیز متذکر شد که برای درک کامل اثر پروبیوتیکها بر رفتار کودکان تورت باید آزمایشات وسیعتر و جامعتری انجام شود.
منبع: