تحقیقات جدید دانشگاه بوستون نشان میدهد که مصرف ماست با کاهش خطر چاقی زنان در دوران یائسگی همراه است.
به طور میانگین، زنان در طول ۳ سال اول یائسگی حدود ۲.۲۵ کیلوگرم افزایش وزن دارند. افزایش ۱۰ درصدی توده چربی در زنانی که در دوره گذار یائسگی هستند، باعث تغییر در توزیع چربی بدن و درنتیجه تجمع بیشتر چربی مرکزی میشود که میتواند خطر دیابت و سندرم متابولیک را در آنها افزایش دهد.
مطالعه جدید منتشر شده با شرکت بیش از 35 هزار زن نشان میدهد که مصرف پروبیوتیک و کلسیم از طریق ماست میتواند از افزایش وزن در دوران یائسگی جلوگیری کند. در این مطالعه نشان داده شد که افزایش مصرف ماست در یک دوره ۴ ساله موجب کاهش وزن میشود و چنین ارتباطی برای سایر محصولات لبنی مشاهده نشد.
این اولین مطالعه بلندمدت جهت بررسی ارتباط بین غذاهای لبنی، به ویژه ماست، با تغییر وزن در زمان یائسگی است. محققان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون، این فرضیه را مطرح کردند که تغییر وزن و کاهش خطر اضافه وزن در این دوران میتواند ناشی از محتوای کلسیم و پروبیوتیک در ماست باشد. در این گزارش آمده است: “کلسیم ممکن است در متابولیسم چربی نقش داشته باشد. افزایش دریافت کلسیم باعث مهار لیپوژنز، تحریک لیپولیز، اکسیداسیون لیپیدها و دفع چربی در مدفوع میشود و در نتیجه کاهش وزن و چربی را تسریع میکند”.
“اگرچه یک فنجان ماست به اندازه یک فنجان شیر کلسیم دارد، اما اعتقاد بر این است که ماست به دلیل اسیدی بودن، درصد جذب کلسیم را افزایش میدهد و کلسیم بیشتر میتواند از افزایش وزن جلوگیری کند. همچنین ماست دارای مقادیر قابل توجهی پروبیوتیک است که با تعدیل میکروبیوتای روده مانع از اضافه وزن شود. علاوه بر این، ماتریس نیمه جامد ماست احساس سیری بیشتری را ایجاد میکند و در نتیجه ممکن است احساس گرسنگی را کاهش دهد. محققان همچنین خاطر نشان میکنند که “مصرف ماست نشاندهنده یک سبک زندگی سالمتر است. تجزیه و تحلیلها نشان میدهد که ارتباط مطلوب ماست با پیشگیری از چاقی به فعالیت بدنی و امتیازات AHEI (شاخص تغذیه سالم جایگزین) نیز بستگی دارد”.
منبع:
Dairy Foods, Weight Change, and Risk of Obesity During the Menopausal Transition, Yuan. M., et al, Journal of Nutrition https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.01.001