همهگیری بیماری کووید-19 باعث ایجاد شکستهایی برای بسیاری از صنایع از جمله صنعت لبنیات شد. پیشبینیها حاکی از آن است که صنعت لبنیات در سالهای آینده با سرعت کمتری رشد خواهد کرد. به دلیل تغییر تمایل مصرفکنندگان پیشبینی میشود که صنعت لبنیات شاهد رشد در بخشهای خاصی از محصولات مانند شیر گیاهی، لبنیات بدون قند و غیره باشد. بنابراین، تنها مزیتی که تغییر تمایلات مصرفکننده میتواند به همراه داشته باشد، نوآوری است.
اما کدام ترندها برای صنعت لبنیات حیاتی خواهند بود؟ این روندها بر اساس میزان تاثیری که دارند در سه دسته زیاد، متوسط و کم تقسیمبندی میشوند.
محصولات با تاثیر زیاد
1- شیر گیاهی:
علاقه روزافزون مصرفکنندگان به جایگزینی لبنیات سنتی با شیر گیاهی مورد توجه قرار گرفته است. در واقع، در حالی که فروش لبنیات سنتی در ایالات متحده در سال 2019 راکد بود، فروش شیر گیاهی تا 5% افزایش یافت.
2- میان وعدههای لبنی:
تمایل به مصرف میانوعدههای سالم و راحت در حال افزایش است. نوآوری در تنقلات بر پایه لبنیات یک فرصت مناسب برای صنعت لبنیات است.
3- لبنیات با قند کم:
کاهش قند همواره یکی از چالشهای اصلی صنایع لبنی بوده است و با توجه به اینکه ترجیح مشتریان درحال حرکت به سمت مصرف غذاهای کم قند است، مطمئناً در این فضا ارزش سرمایهگذاری و نوآوری را دارد.
4- غذاهای فراسودمند:
غذاهای فراسودمند به مواد غذایی گفته میشود که بسیار مغذی بوده و در کنار ارزش غذایی، فواید سلامتی مختلفی را ارائه میدهند. یکی از غذاهای فراسودمند که در سالهای آینده شانس رشد سریع دارد، محصولات لبنی تخمیر شده است.
محصولات با تاثیر متوسط
ترندهای این بخش پیامدهای بلندمدتی در صنعت دارند. اما در مدت زمان کوتاه انتظار داریم در مقایسه با ترندهای بالا شاهد رشد کمتری در آنها باشیم.
5- انتشار گازهای گلخانهای:
صنعت لبنیات یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانهای جهانی است. با تغییر ترجیح مصرفکنندگان به سمت محصولات سبزتر با ردپای کربن کمتر، صنایع لبنی هرچه بیشتر بتوانند گازهای گلخانهای را کاهش دهند، بیشتر مورد استقبال مشتریان قرار میگیرند.
6- زنجیره تامین لبنیات مبتنی بر بلاک چین:
مصرفکنندگان به دنبال شفافیت بیشتر در سیستم عرضه هستند. آنها میخواهند مطمئن شوند که محصول به درستی به کار گرفته شده و خواستههای آنها به صورت غیراخلاقی برآورده نمیشود. بلاک چین میتواند راهحلی برای این مشکل ارائه دهد.
7- لبنیات آزمایشگاهی:
با توجه به نگرانیهای فزاینده در مورد ظلم به حیوانات، مردم به دنبال جایگزینهایی برای محصولات مشتق شده از حیوانات هستند. اینجاست که لبنیات آزمایشگاهی به چشم میخورد. شرکت پرفکت دی، یک استارت آپ مستقر در کالیفرنیا، پروتئینهای موجود در شیر گاو معمولی را بدون استفاده از حیوانات بازسازی کرده است. یکی دیگر از استارتآپها از سلولهای بنیادی برای تولید شیر در آزمایشگاه استفاده میکند.
محصولات با تاثیر کم
این ترندها ممکن است نقشی در تغییرات صنعت لبنیات در 2 تا 3 سال آینده نداشته باشند. با این وجود، برخی از آنها برای شرکتهایی که در تلاش برای حل چالشهای خاص مانند نظارت بر دام، حمل و نقل در فواصل طولانی و غیره هستند نقش حیاتی ایفا خواهند کرد.
8- نوآوری در حمل و نقل لبنیات در فواصل طولانی:
زمانیکه به منظور حمل و نقل طولانی خواص اصلی شیر منجمد به همراه مواد نگهدارنده از دست میرود، فناوریهای جدید مانند ظروف فوق خنک کننده که نیازی به مواد نگهدارنده ندارند تلاش میکنند تا بر این مانع غلبه کنند.
9- بهبود نظارت بر دام:
تاکید بر تشخیص بیماریهای دام و صرفهجویی قابل توجه در هزینهها به نیروی محرکه اصلی این بازار تبدیل شده است. دولت ایالات متحده نیز در حال حرکت به سمت نظارت دیجیتالی دام است.
10- تشخیص ورم پستان:
با توجه به بار مالی و سلامتی که میتوان با تشخیص زودهنگام بیماری ورم پستان کاهش داد، ارزیابی چگونگی پیشرفت این دامنه در سالهای آتی مفید خواهد بود.
11- تولید پنیر:
انتظار میرود بازار جهانی پنیر رشد 2.7 درصدی از سال 2017 تا 2023 داشته باشد. علاوه بر این، ترجیح مصرفکنندگان به سمت جایگزینهای کم چرب و کم کالری تغییر کرده است. از این رو صنعت لبنیات نیز باید در این مسیر حرکت کند.
منبع: