بلوچیز پنیری است که با بو و طعم قوی و رنگ ملایم آبی کپک شناخته میشود. معمولا این پنیر را در محصولات لبنی محبوب در چاشنی و سسهای سالاد و یا در کنار میوه و آجیل یا دیگر پنیرها مییابید. از آنجا که این پنیر با کپک و با شیر غیرپاستوریزه تولید میشود، ممکن است که تعجب کنید که آیا خوردن آن در دوران بارداری بیخطر است یا خیر؟
بلوچیز ممکن است حاوی لیستریا باشد
خطرات خوردن پنیر آبی در دوران بارداری هیچ ارتباطی با این موضوع ندارد که این فرآوردههای لبنی با استفاده از کپک تولید میشوند، زیرا این انواع خاص از کپکها برای مصرف بیخطر هستند. در عوض، از آنجاییکه بیشتر پنیرهای آبی با شیر پاستوریزه نشده تولید میشوند، خطر آلودگی لیستریا منوسیتوژنز را به همراه دارند. این باکتری میتواند باعث لیستریوز، که یک بیماری ناشی از غذا مانند آنفورانزا یا ناراحتی معده است، شود.
برخی از شایعترین علائم لیستریوز در زنان باردار، تب، درد، ناراحتی در هضم، و سردرد است. علائم شدیدتر شامل گرفتگی گردن، سرگیجه، تشنج، و از بین رفتن تعادل میباشد. این علائم ممکن است نشانهای از ورود لیستریا به سیستم عصبی مادر باشد، که میتواند باعث مننژیت باکتریایی یا التهاب در مغز و نخاع شود. علائم لیستریوز اغلب برای زنان باردار خفیف است و بسیاری ممکن است حتی متوجه آن نشوند. با این حال میتواند از جفت عبور کند و برای کودک متولد نشده کشنده باشد. درحالیکه لیستریا نسبتا نادر است، زنان باردار تا 20 برابر احتمال ابتلا به آن را نسبت به دیگران دارند.
در پاستوریزاسیون با حرارت ملایم برای برخی غذاهای استریل شده لیستریا از بین میرود. اما مقدار کمی از بلوچیزها پاستوریزه میشوند و مابقی در معرض خطر بیشتری از آلودگی باکتری قرار دارند.
آیا مصرف همه بلوچیزها خطرناک است؟
در نظر داشته باشید که فرآیند پخت میتواند لیستریا را از بین ببرد. به عنوان مثال، غذاهای کاملا پخته شده مانند پیتزا با بلوچیز، احتمالا برای مصرف در زمان بارداری بیخطر هستند. یک مطالعه با استفاده از شیر خام نشان داد که دمای F° 131 (C° 55) به طور قابل توجهی فعالیت لیستریا را کاهش میدهد. اگرچه تولید برخی از بلوچیزها با شیر پاستوریزه شده کمتر رواج دارد. با مراجعه به برچسب محصول این موضوع مشخص میشود. اگر شما باردار باشید، باید از بلوچیزهای حاوی شیر خام اجتناب کنید.
سس و چاشنیهای بلوچیز چطور؟
اغلب سسهای بلوچیز با مایونز، دوغ کره، خامه ترش، سرکه، شیر و پیاز و پودر سیر و سایر ترکیبات، تهیه میشوند. شیر و بلوچیز در این سسها ممکن است خطر الودگی به لیستریا را به همراه داشته باشد. سس بلوچیز ممکن است با ترکیبات پاستوریزه شده یا نشده تولید شده باشد. زنان باردار جهت ایمن بودند بهتر است از سسهای بلوچیز امتناع کنند. اگر تصمیم به خرید دارید، محصولی که پاستوریزه شده است را انتخاب کنید.
با مصرف بلوچیز در زمان بارداری چه باید کرد؟
علائم مسمومیت لیستریا معمولا بعد از چند روز با مصرف غذای آلوده ظاهر میشود. اما برخی افراد ممکن است تا بیش از 30 روز، علامتی را تجربه نکنند. با وجود بارداری اگر بلوچیز مصرف کردید، وحشت نکنید. شرایط سلامتی خود را تحت نظر داشته باشید و به دنبال علائمی مثل تهوع، اسهال یا تب بالای 38 درجه باشید. تست خون میتواند وجود این عفونت را تائید و یا رد کند، که با تشخیص سریع گاهی اوقات میتواند با آنتیبیوتیک درمان شود.
منبع:
https://www.healthline.com/nutrition/blue-cheese-pregnancy#:~:text=As%20it’s%20often%20made%20with,ones%20that%20use%20pasteurized%20milk.