Search

شیر کم‌چرب برای کودکان بهتر است یا پرچرب؟

اولین مطالعه انجام شده در این زمینه از دانشگاه Edith Cowan (ECU) نشان داد که شیر پرچرب درست به اندازه شیر کم‌چرب برای کودکان مفید است.

این تحقیق که توسط مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، نشان می‌دهد توصیه‌های فعلی بهداشت عمومی مبنی بر مصرف لبنیات کم‌چرب توسط کودکان بالای دو سال، ممکن است نیاز به بازنگری داشته باشند. رهبری تحقیق در مورد اثر مصرف لبنیات پرچرب بر سلامت کودکان توسط پروفسور اوسالیوان، دانشیار ECU، انجام گرفت.
 
انجام آزمایش
در طی یک دوره سه ماهه، 49 کودک سالم 4 تا 6 ساله به ‌طور تصادفی برای دریافت دو گروه لبنیات پرچرب و یا کم‌چرب انتخاب شدند. به منظور حصول اطمینان از این که قیمت خرید عامل تاثیرگذاری برای شرکت‌کنندگان نباشد، محصولات لبنی هر دو هفته یکبار، در بسته‌بندی ساده و بدون هیچ هزینه‌ای برای شرکت‌کنندگان در خانه تحویل داده می‌شد. هیچ یک از گروه‌ها اطلاعی از نوع لبنیات مصرفی خود (پرچرب یا کم‌چرب) نداشتند.
به منظور بررسی اثرات مصرف لبنیات بر روی کودکان، چاقی، ترکیب بدنی، فشار خون و بیومارکرهای خونی برای اولین بار و به طور جامع اندازه‌گیری شد.
صرف نظر از نوع لبنیات مصرفی (پرچرب یا کم‌چرب)، هر دو گروه از کودکان مقادیر یکسانی کالری دریافت کرده بودند. درواقع کودکانی که لبنیات کم‌چرب مصرف کرده بودند، کالری کمتری از لبنیات دریافت می‌‌کردند، اما برای جبران این تفاوت به غذاها و نوشیدنی‌های دیگر روی آورده بودند. پروفسور اوسالیوان بیان کرد ارتباط معناداری میان چاقی و سلامت قلبی عروقی در این دو گروه مشاهده نشد.
 
نتایج
به دلیل سطوح پایین چربی‌های اشباع شده در محصولات لبنی کم‌چرب، پیش از این تصور می‌شد که کودکان خردسال به منظور جلوگیری از خطر چاقی و ابتلا به بیماری‌های قلبی باید از لبنیات کم‌چرب استفاده کنند. اما نتایج کلی این تحقیق نشان می‌دهد که کودکان سالم دو ساله و بالاتر بدون نگرانی از چاق شدن و یا مشکلات قلبی می‌توانند با خیال راحت لبنیات پرچرب مصرف کنند.
آنالیس نیکل، متخصص تغذیه در این مطالعه گفت: "این نتایج زندگی را برای والدین راحت‌تر می کند. همچنین این رویکرد مبتنی بر شواهد علمی انتخاب لبنیات را برای والدین آسان‌تر می‌کند و به کودکان این امکان را می‌‌‎دهد که لبنیات را براساس ترجیحات فردی خود مصرف کنند.»

کلمات کلیدی: کودکان / شیر پرچرب / چاقی

منبع:

O’Sullivan, T.A., Schmidt, K.A. and Kratz, M., 2020. Whole-fat or reduced-fat dairy product intake, adiposity, and cardiometabolic health in children: a systematic review. Advances in Nutrition11(4), pp.928-950. DOI: 10.1093/advances/nmaa011