ضدعفونی کنندهها و مقابله با فاژ
هدف ضدعفونی، از بین بردن میکروارگانیسمهای موجود در سطوح میباشد.
متعاقبا جلوگیری از آلودگی ثانویه در مراحل تولید و بستهبندی محصول میباشد. ضدعفونی کردن کارآمد بدین معنا نیست که ضرورتا تمام میکروارگانیسمهای موجود از بین بروند. ضدعفونی کارآمد به فرایندی تلقی میشود که بتواند میزان میکروارگانیسمهایی که خطر سلامتی و یا اثرگذار بر کیفیت محصول هستند را تا در پایینترین میزان نگه دارد. ضدعفونیکنندهها تنها درصورتی میتوانند موثر باشند که امکان دسترسی به میکروارگانیسمها را داشته باشند.
علاوه براین، فعالیت ضدعفونیکنندهها معمولا محدود میشود زیرا حضور ترکیبات آلی، آنها را غیرفعال میکند. هرچند دلیل تنوع زیاد مواد ضدعفونیکننده، به دلیل همین پیچیدگیهاست که میکروارگانیسم در باقی مانده محصول در خطوط تولید جاگیر میشوند و در این شرایط احتمال زندهمانی این میکروارگانیسمها حتی در صورت استفاده از مواد ضدعفونیکننده بسیار قوی، باز هم زیاد است. زندهمانی میکروارگانیسمها به میزان بسیار زیادی به تعداد آنها در فاصله زمانی هر فرآیند ضدعفونی کردن تا فرآیند بعدی، بستگی دارد. مسلما، شست وشوی کارآمد لازمه یک فرآیند ضدعفونی، است. فرآیند CIP و ضدعفونی کردن، لازم و ملزوم یکدیگرند اما بدین معنا نیست که CIP به تنهایی میتواند از بین برنده میکروارگانیسمها در خطوط تولید باشد.
بخش زیادی از میکروارگانیسمها در طول فرآیند CIP حذف میشوند. علاوه براین، برخی از مواد مورد استفاده در شست و شو مانند محلولهای قوی بازی و اسیدی اثرات کشندگی و ضدعفونی کنندگی، دارند. اما میزان تاثیرگذاری آنها در حدی نیست که بتواند میکروارگانیسمهایی مثل فاژها را در پایینترین حد ممکن نگه دارد.
بدین منظور از عوامل حرارتی و یا شیمیایی برای مقابله با فاژها و تکمیل فرایند ضدعفونی کردن، میتوان کمک گرفت. در روشهای پیشین از آب و یا بخار داغ استفاده میشد به گونهای که تمام خطوط تولید از شروع تا پایان در یک دمای ثابت، حرارت ببینند. دمای بالا منجر به دناتوره شدن پروتئینهای باقی مانده و رسوب آنها روی سطوح تجهیزات میشود. قبل از انجام فرآیند ضدعفونی کردن با آب داغ، یک فرایند CIP بسیار دقیق نیاز است. استفاده از حرارت، به خصوص در روش بخار داغ این مزیت را داراست که سطوح خطوط تولید خشک میشوند و ریسک رشد باکتریایی کاهش مییابد. همچنین، بعد از ضدعفونی کردن با حرارت، باقی ماندهای از مواد ضدعفونیکننده وجود ندارد.
در صنایع لبنی، محلول آبی از سدیم کلریت یکی از مهمترین مواد ضدعفونیکننده محسوب میشود. اما تمامی روشهایی که برای فرآیند ضدعفونی کردن به ویژه برای مبارزه با فاژها صورت میگیرند، براساس میزان آلودگی و تجهیزات از هر کارخانهای تا کارخانه دیگر، میتواند متفاوت باشد.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره به منظور اجرایی کردن روشهای مبارزه با فاژ شما می توانید با ما تماس بگیرید.