براساس تحقیقات انگلستان، نورپردازی موجود در قفسه لبنیات سوپرمارکتها، مواد مغذی اساسی موجود در شیر مانند ویتامینهای A، B2 (ریبوفلاوین)، و D را کاهش میدهد.
قرار گرفتن شیر در معرض نور و از بین رفتن مواد مغذی کلیدی، نشان میدهد که فقط دو ساعت قرار گرفتن در معرض نور از دیودهای ساطع کننده نور (LED) برای کاهش میزان ویتامین A در شیر کافی است. پس از 16 ساعت، میزان ویتامین A نصف مقدار مورد انتظار خواهد بود. در حالی که شیر یکی از اجزای یک رژیم غذایی سالم است، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بسیاری از مواد مغذی اساسی از جمله ویتامینها، پروتئین و مواد معدنی را در اختیار مردم قرار میدهد. بسیاری از مردم نمیدانند که قرار گرفتن در معرض شیر در برابر نور داخل خانه میتواند اثر مضر داشته باشد. اثرات آسیبرسان نور میتواند از شدت نور و زمان قرار گرفتن در معرض تأثیر بگذارد، بنابراین قرار گرفتن طولانیتر در معرض نور باعث میشود شیر سریعتر خراب شود. مطالعات نشان داد با 20 دقیقه قرارگیری در معرض نور در محیط داخلی میزان ریبوفلاوین 28٪ کاهش مییابد. قرار گرفتن در معرض سیستمهای روشنایی LED با شدت کم 1068 لوکس (LX) باعث تخریب طیف وسیعی از مواد مغذی اساسی در شیر در طی چهار ساعت شد. تیم تحقیقاتی این مقاله نشان دادند، یک نور با شدت بالاتر (بیشتر از 4094 lx) همراه با مدت زمان قرار گرفتن در معرض طولانی به سرعت باعث افزایش روند اکسیداسیون میشود. این تخریب نور از مواد مغذی اساسی نه تنها تابعی از طول موج نور بلکه شامل مدت زمان قرار گرفتن در معرض و شدت نور نیز بود.
نور خورشید و مصنوعی
نور از کلیه منابع، از جمله نور طبیعی خورشید و منابع مصنوعی، مانند فلورسانس یا دیودهای ساطع کننده نور (LED) باعث کاهش میزان مواد مغذی موجود در شیر در طی مقیاس نسبتاً کوتاه 25 دقیقه میشود.
این چراغهای روشن به طور معمول برای نشان دادن بهترین محصولات لبنی استفاده میشوند. با این حال، نورپردازی LED با شدت بالا میتواند فرآیندهای اکسیداسیون مضر را به همراه داشته باشد، که میتواند باعث از دست رفتن تازگی شیر شود. این فرآیند شامل تخریب ویتامین و پروتئین است که میتواند خواص ارگانولپتیک را تغییر داده و ماندگاری محصول را کوتاه کند.
در این گزارش برای رفع چالش ناشی از کاهش مصرف شیر مایع، از صنایع لبنی خواسته شده است که برای اصلاح عوامل مؤثر بر تخریب نور مواد مغذی اساسی، رویکردی منظم داشته باشند.
تجدید نظر در بستهبندی
به سفارش متخصصان نورپردازی نولوما، برای جلوگیری از هدر رفتن بیش از حد، خردهفروشان باید در جهت یافتن راهحلهایی برای محافظت از محصولات شیر و حفظ محتوای مواد مغذی به سود مصرف کنندگان، اقدام کنند. یکی از توصیهها، استفاده از طرح بستهبندی است که عملکرد حفاظت از نور داشته و دارای گواهینامه باشند.
منبع:
https://www.nutraingredients.com/