چهار انجمن صنفی عمده لبنیات در چین مجموعهای از دستورالعملهای مربوط به مصرف لبنیات و فرآوردههای لبنی را برای ساکنان محلی به امید تقویت ایمنی عمومی برای مقابله با شیوع ویروس اخیر COVID-19 صادر کردهاند.
این دستورالعمل ها با عنوان “دستورالعمل مصرف شیر و محصولات مرتبط با شیر برای چینیها” تهیه شده، توسط انجمن ملی صنایع بهداشت و مدیریت سازمانی، انجمن تغذیه چینی، انجمن لبنیات چین، و انجمن صنایع لبنی چین تدوین شده است.
بیانیه این انجمن به این صورت است که: “برای پیشگیری از بیماری همهگیر، کنترل و درمان در مرحله بحرانی در کشور، در حال حاضر، علم نشان داده است که یک رژیم متعادل میتواند به بهبود سلامت، تقویت سیستم ایمنی، و ارائه کمکهای مهم غذایی برای مبارزه با بیماریها کمک کند” .
شیر و سایر لبنیات منبع عالی پروتئین باکیفیت هستند و همچنین میتوانند منبع ویتامین B2، ویتامینA ، کلسیم، و سایر مواد مغذی لازم برای بدن انسان باشند. بنابراین مصرف بیشتر این محصولات برای پروتئینهای کم، به ویژه هنگامی که مقاومت ایمنی بیشتری برای مقابله با درمان ویروس مورد نیاز است، بسیار مفید خواهد بود.
دستورالعملهای رژیم غذایی چین توصیه میکند که روزانه 300 گرم لبنیات مصرف شود، اما مطالعات محلی نشان دادهاند که مصرف کلی مصرفکنندگان چینی به طور کلی کم بوده و مانع از تدوین دستورالعملهای جدید است.
دستورالعمل مصرف لبنیات شامل پنج بند اصلی است.
اول، توصیههای مجدد و کلی رژیم غذایی کشور در مورد مصرف 300 گرم شیر مایع یا پروتئین آن از دیگر محصولات لبنی را تکرار میکند – گزینهها شامل 37.5 گرم پودر شیر، 30 گرم پنیر و غیره است.
برای مصرفكنندگان با عدم تحمل لاكتوز تشویق به ممانعت مصرف لبنیات شده است و پیشنهاد شده که از گزینههای دیگری برای مصرف این محصولات امتحان شود.
در این دستورالعمل آمده است: “مصرفكنندگان با عدم تحمل لاكتوز میتوانند لبنیات فاقد لاكتوز یا كم لاكتوز را انتخاب كنند و از مصرف آنها با معده خالی خودداری كنند.” همچنین، سعی کنید شیر و فرآوردههای لبنی را به مقدار کم و در طی چندین بار مصرف کنید – [این] میتواند به تدریج به روده اجازه دهد که لاکتوز موجود در شیر و لبنیات جذب و تحمل را بهبود بخشد.”
به زنان باردار و مادران شیرده توصیه میشود که مصرف شیر مایع خود را به میزان 500 گرم یا معادل سایر لبنیات برسانند، در حالی که 350 تا 500 گرم برای کودکان پ بین دو تا پنج سال توصیه شده است.
در مورد نوزادان، شیرخواران و خردسالان، حداقل شش ماه و در بهترین حالت دو سال به شیر مادر اختصاص داده شده است، با این وجود در صورت عدم امکان شیردهی با شیر مادر، شیرخشک نوزاد هنوز بهترین گزینه است.
شیر چگونه در تقویت ایمنی نقش دارد؟
اعتقاد انجمنها به شیر ناشی از نقش مؤلفههای شیر در پاسخ ایمنی بدن مانند ایمونوگلوبولین، لاکتوفرین، لاکتالبومین، گلیکوپپتیدها و غیره است. لاکتوفرین یکی از بارزترین نمونه این موارد است، زیرا در فعالیتهای سیستم ایمنی بدن، ایجاد سلولهای مختلف ایمنی مانند لنفوسیتها و ماکروفاژها، در شناسایی ویروس نقش داشته و باعث عدم حمله به سلولهای میزبان و خودی و همچنین بهبود عملکردهای بدن در فعالیتهای سیستم ایمنی میشود.
“تحقیقات نشان دادهاند که لاکتوفرین سبب مسدود کردن HSPG (پروتئینوگلیکان سولفات هپاران) شده که در واقع نقطه اتصال و لنگر ویروس بر روی غشای سلولی است و حمله ویروس را مهار میکند. بنابراین نقش مهمی در هنگام مواجه بدن با ویروسهایی مانندSARS-CoV دارد. “
α-لاکتالبومین ممکن است به طور بالقوه با تنظیم فلور روده یا سنتز گلوتاتیون، پاسخ ایمنی را نیز تحت تأثیر قرار دهد. گلوتاتیون یکی از اجزای مهم سیستم ایمنی بدن به عنوان تعادل یا عدم تعادل سطح گلوتاتیون است که به طور قابل توجهی بر عملکرد لنفوسیتها تأثیر میگذارد.